Samenwerking tussen zorggroep en erkende SMR-behandelaar

Een zorggroep in West-Brabant heeft een intensieve samenwerking met een erkende stoppen-met-rokenorganisatie. Alle patiënten die willen stoppen met roken, worden door de huisarts doorverwezen naar een vaste stoppen-met-rokenbehandelaar. Gelske van Aken en Rick Gommers (respectievelijk manager bedrijfsvoering en programmamanager van Zorggroep Het Huisartsenteam) vertellen samen met Linda van Rooijen (relatiemanager SineFuma) in een stappenplan uit hoe deze samenwerking is opgezet.

We wilden de maatschappelijke discussie om roken te ontmoedigen weer stimuleren. Er zou één aanspreekpunt voor de stoppen-met-rokenzorg zijn en de zorg moet dichtbij huis en bij de praktijk zijn.’ – Gelske

Stappenplan:

  1. Gezamenlijke visie ontwikkelen
    Breng iedereen samen met een (algemene leden) vergadering. Zorg dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen, ook bij de POH’s en de doktersassistenten. Zorg hierbij voor kartrekkers.
  2. Erkende SMR-Behandelaar
    Zoek een erkende SMR-behandelaar die bij je past. Voor de zorggroep verliep dit proces soepel omdat de huidige, interne stoppen-met-rokencoach ging werken bij SineFuma, het contact was daarmee dus gemakkelijk gelegd.
  3. Locaties regelen
    Om de stoppen-met-rokenzorg toch dichtbij te houden, is in de zorggroep gevraagd om praktijkruimtes beschikbaar te stellen voor de stoppen-met-rokencoach. Kijk of dit voor jouw omgeving mogelijk is.
  4. Houd alle betrokkenen op de hoogte
    Voor zowel zorgpersoneel als de patiënten is promotie van de samenwerking belangrijk. Breng zorgpersoneel op de hoogte van de samenwerking en promoot je stoppen-met-rokenondersteuning. Houd vervolgens iedereen op de hoogte door middel van bijvoorbeeld nieuwsbrieven, bijeenkomsten en trainingen, zodat iedereen klaar is voor de start.
  5. Verwijzing en terugkoppeling van en naar de huisartsenpraktijk
    De zorggroep verwijst reguliere patiënten via zorgdomein. Voor ketenzorgpatiënten gaat aanmelding via het Keten-Informatie-Systeem (KIS) naar de stoppen-met-rokenbehandelaar. De stoppen-met-rokenbehandelaar neemt vervolgens contact op met de patiënt.
    Zorg ervoor dat er terugkoppeling komt vanuit de stoppen-met-rokenbehandelaar, zo blijf je zelf op de hoogte.
  6. Financiën
    Vanuit de zorgverzekeraar is er voor ketenzorg patiënten een apart budget die de zorggroep  gebruikt voor stoppen-met-rokenzorg. De stoppen-met-rokenbehandelaar factureert direct aan de zorggroep en de zorggroep betaalt dat uit de ketenzorg ‘potje’. Zo is dat door de zorggroep centraal en efficiënt geregeld. Voor reguliere patiënten wordt SMR-zorg vergoed vanuit de eigen zorgverzekering en de SMR-behandelaar declareert dit direct aan de zorgverzekering, hierbij is de zorggroep enkel de verwijzer.

Ketenzorg patiënten worden door de zorggroep betaald vanuit ketenzorg geld. Zorg voor reguliere patiënten worden door de behandelaar direct bij de zorgverzekeraar gedeclareerd