Rookvrije straat als gespreksstarter

David Koetsier, een bevlogen huisarts en één van de initiatiefnemers van het netwerk Amsterdams Rookalarm, heeft de Amsterdamse pont rookvrij gemaakt én de eerste rookvrije straat van Amsterdam gerealiseerd. Lees hier hoe ook jíj een rookvrije zone kan realiseren.

  1. Zoek bij jouw gemeente welke afspraken zij hebben wat betreft beleid en of zij zijn aangesloten bij de rookvrije generatie. “Gemeente Amsterdam had toevallig net een beleidsstuk geschreven over de rookvrije generatie. Dit is hét moment om het op te pakken“.
  2. Zoek uit bij wie je moet zijn, meestal is dit iemand bij de gemeente. Dit kon het beste door een raadsadres (brief gericht aan de gemeenteraad) in te dienen, in dit geval aan de commissie openbaar vervoer. ‘Iedere burger mag een raadsadres indienen[…]daar móét uitspraak over gedaan worden.
  3. Om een rookvrije straat de realiseren, is het van belang dat iedereen achter het plan staat. David benaderde alle ondernemers en instanties in de straat van zijn praktijk: het gezondheidscentrum, ouder-kind-centrum, de bibliotheek etc. ‘Ik heb ze gewoon gebeld, of ben naar ze toegelopen en gevraagd: wat vind je van dit initiatief.’ ‘Om de borden te kunnen plaatsen moest ik goedkeuring hebben van de eigenaar van het centrum. De contactpersoon van het vastgoedbeheer vertelde dat daarvoor alle huurders van het pand akkoord moesten geven.
  4. Borden en stoeptegels zullen, nadat er goedkeuring is van de gemeente, de eigenaar van het centrum en de huurders van het pand, zelf aangeschaft en geplaatst moeten worden. Borden kan je zelf makkelijk bestellen via de webshop van de rookvrije generatie.
  5. Kijk of er meerdere geïnteresseerden zijn voor rookvrije borden of andere artikelen en koop dit collectief in. De stoeptegels en het plaatsen er van wordt betaald door te gemeente. De stoeptegel is onderdeel van de openbare ruimte en daar is de gemeente verantwoordelijk voor.
  6. Samen met de gemeente, via de stadsvoorzitter, is de media opgezocht. ‘In het begin was het alleen de lokale krant, later pakte de Telegraaf het op en toen barstte het los’. Tip: ‘Zorg dat iemand van de gemeente, een lokaal iemand met aanzien of een bekend iemand de straat opent.

Leerpunten:

‘Ik adviseer zorginstellingen, apothekers, en huisartsen de entree rookvrij te maken, met een bord én stoeptegel, die twee vullen elkaar aan.’

Toekomstmuziek:

‘Ik zou het fantastisch vinden als iedere huisartspraktijk, apotheek en gezondheidscentrum aan de buitenkant rookvrij is. Bij het binnenkomen zien mensen dan het bord en dat verlaagt de drempel om er over te praten.