Stop advies met warme verwijzing naar stoppen-met-rokenconsulent in het ziekenhuis

Elke patiënt die wil stoppen met roken wordt met behulp van een stoppen-met-rokenconsulent in Ziekenhuis Gelderse Vallei toegeleid naar een stoppen-met-rokenprogramma. Gemakkelijk, duidelijk en efficiënt voor de zorgverleners in het ziekenhuis en voor de patiënt die rookt.

De zorgverleners in Ziekenhuis Gelderse Vallei passen het Very Brief Advice+ of een uitgebreid stopadvies toe en kunnen, met één klik op de knop in het EPD, doorverwijzen naar de stoppen-met-rokenconsulent. De consulent neemt dan contact op met de roker en bespreekt de mogelijkheden: stoppen bij de praktijkondersteuner of een coachtraject bij een erkend stoppen-met-rokenbehandelaar. Na het traject krijgt de verwijzer een terugkoppeling van de rookstatus.

Anja Laban, strategisch projectmanager van Ziekenhuis Gelderse Vallei, vertelt hoe dit project is opgezet. Hieronder lees je welke elementen essentieel zijn om dit project te doen slagen.

  1. Een project dat hier aan vooraf ging is het rookvrij maken van het gehele terrein. Kijk op deze pagina voor tips hoe je jouw zorginstelling rookvrij kan maken.
  2. Om dit project te laten slagen moeten mensen op de inhoud de kartrekker zijn die enthousiast een ambassadeursrol willen vervullen. Bijvoorbeeld medisch specialisten of verpleegkundigen. Het bestuur moet ook mee zijn, niet alleen op inhoud, maar ook financieel moeten zij achter dit plan staan. En er moet een projectleider op zitten die weet hoe een project te leiden, die verbanden kan leggen met overige interne projecten en die een warm contact heeft met de initiatiefnemers en lokale of regionale zorggroep en/of huisartsengroep. Daarnaast is het fijn gebleken een communicatieadviseur mee te laten denken over een communicatiestrategie.
  3. Bied de mogelijkheid voor een gratis scholing aan de zorgverleners hoe patiënten te adviseren te stoppen met roken.
  4. Organiseer dat met een button in het elektronisch patiëntendossier (EPD) de zorgverlener direct kan doorverwijzen naar de stoppen-met-rokenconsulent.
  5. De consulent werkt parttime als consulent en heeft daarnaast een andere functie. Dat is voldoende om alle verwijzingen te behandelen.
  6. De stoppen-met-rokenconsulent vraag om toestemming aan de patiënt (AVG) om een terugkoppeling te geven van het gesprek en vervolgtraject aan de verwijzer.
  7. Op de website van het ziekenhuis is een eigen deel over stoppen met roken ondergebracht bij leefstijl. ‘Op Intranet laten we regelmatig een tussenstand zien, delen we mooie patiënten-ervaringen en koppelen we deze aan belangrijke data zoals Wereld Niet Roken dag of Stoptober.’
  8. Financieel: ‘Het initiatief is als project gestart vanuit de preventiedoelstellingen en samen met zorgverzekeraar Menzis vormgegeven gedurende een jaar in de vorm van een pilot. Ziekenhuis Gelderse Vallei richt zich heel sterk op preventie, op een gezondere leefstijl. Gezien de focus van het ziekenhuis is besloten dat deze consulent na de projectfase blijft. De personeelskosten van de consulent kunnen momenteel niet gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar omdat hier geen betaaltitel voor is. Het ziekenhuis neemt de personeelskosten op in de begroting en exploitatie.’

Toekomstmuziek:

Een volgende stap is om te bezien wat we nog meer kunnen doen voor de opgenomen patiënten.