Wat zijn roken gerelateerde klachten?
Roken gerelateerde klachten, zijn klachten die vaak voorkomen bij rokers, zoals hoest, benauwdheid of koude vingers. Gezien de grote overlap tussen roken en deze klachten, is het van belang om bij iedereen met roken gerelateerde klachten ieder consult de rookstatus uit te vragen.
Wat zijn aan roken gerelateerde aandoeningen?
Onder rook gerelateerde aandoeningen verstaan we chronische aandoeningen die vaak voorkomen bij rokers, zoals hart- en vaatziekten, COPD of astma. Gezien de relatie tussen roken en deze aandoeningen en het feit dat (gaan) roken de aandoening kan verergeren, is het van belang om bij deze groep ten minste jaarlijks de rookstatus opnieuw uit te vragen.
Wie vallen er onder een risicogroep?
- Jongeren en adolescenten
- Ouders van kinderen met astma
- Vrouwen die aan hormonale anticonceptie gaan
- Zwangeren
- Iemand met een kinderwens
- Ouders van jonge kinderen
- Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten door bijvoorbeeld diabetes mellitus
- Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen
- Mensen met (mogelijk) problematisch alcoholgebruik of drugsgebruik
Hoe zit het met vergoedingen voor de stoppen-met-rokenzorg?
- De begeleiding is gratis voor de stopper. Stoppen-met-rokenprogramma’s worden in de eerstelijnszorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico.
- De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen een behandeling bij een erkende stoppen-met-rokenbehandelaar of de huisarts.
- Er mag één keer per kalenderjaar een vergoeding worden aangevraagd. Let op: Vanaf 2026 verandert de vergoedingsstructuur. Het wordt dan mogelijk om meerdere onderdelen van de stoppen-met-rokenbehandeling op te delen in losse modules die vaker per jaar gevolgd kunnen worden. Dat betekent dat de stopper een (onderdeel van het) stoptraject meerdere keren per jaar vergoed kan krijgen.
- Nicotinevervangers en medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding.
- Zie de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars voor eventuele aanvullende eisen.
Hoe weet ik wie ik moet betrekken in het zorgpad?
In de blauwdruk van het zorgpad vind je blokken die je kunt aanklikken. Onder elk blok is meer informatie te vinden. Bij veel onderdelen zie je ook voor wie dit geschikt is. De groep zorgverleners en welzijnswerkers is breder dan je denkt. Bekijk in de voorbeelden wie er zoal betrokken kunnen zijn bij elk element en op welke manier.
Voor andere vragen kun je contact opnemen met het Trimbos-instituut.