Stap 2: Voorbereiding

Nadat jullie de blauwdruk van het Stoppen-met-rokenzorgpad in stap 1 hebben bekeken kunnen jullie beginnen aan de voorbereiding voor jullie lokale zorgpad. Denk hierbij aan het regelen van duurzame financiering, zodat het zorgpad niet alleen ontwikkeld, maar ook geborgd kan worden. Dit hoef je niet alleen te doen: dit kan je samen doen met je collega zorgverleners die je bij jullie project betrekt. Het is dan ook belangrijk dat jullie elkaar weten te vinden. Door anderen te betrekken kunnen jullie taken verdelen en creëren jullie draagvlak voor de uitvoering.
De voorbereiding bestaat uit twee stappen:

Stap 2a: Financiering en afspraken met andere zorgverleners 

  • Benader andere professionals als je nog geen netwerk hebt. Maak gebruik van een lokale bijeenkomst met zorgpartners om te netwerken. Of bel/mail rond met de vraag wie je hierbij zou willen helpen. Met een werkgroep kan je dit project samen dragen. 
  • Tijd kost geld. Zorg voor duurzame financiering. Mogelijk kan de gemeente of GGD je helpen bij de financiering of de aanvraag hiervan. Een andere mogelijkheid is via een zorgverzekeraar afspraken te maken over (ruimere) vergoedingen 
  • Maak samenwerkingsafspraken. Zo wordt duidelijk wie welke verantwoordelijkheid heeft, en wat er gebeurt zodra bijvoorbeeld (een deel van) de financiën komen te vervallen. 

Tip voor financiering:

De Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt zorginstellingen/zorgprofessionals met zogenaamde ‘implementatievouchers’ de kans om “leefstijl in de zorg te starten, versnellen of te verbreden in de regio”. Zorginstellingen kunnen maximaal 25.000 euro aanvragen. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 1 oktober 2025. 

Stap 2b: Vind andere zorgverleners die stoppen-met-rokenbegeleiding bieden

Andere zorgverleners zijn te vinden in jullie eigen organisatie, in de huisartsenpraktijk, of bij een begeleider in de buurt.

Jullie kunnen ook zorgverleners binnen de eigen organisatie opleiden tot erkende stoppen-met-rokencoach. Voor zorgverleners (binnen de eigen organisatie) die niet deze zorg kunnen bieden is het belangrijk dat zij weten naar wie zij kunnen verwijzen.